Lymfedrainage

Lymfedrainage


Lid van MLDV en deelname aan bijscholingen.


Na mijn opleiding als kinesitherapeute, volgde ik de bijkomende specialisatie Manuele Lymfedrainage volgens de Methode van Dr. Vodder.

 

Uitleg ivm deze techniek en de behandelbare klachten kan U vinden op de website www.mldv.be1 MANUELE LYMFEDRAINAGE, DE THERAPEUTISCHE VORM

 

Lymfoedeem…what’s in a name?


Er bestaan verschillende soorten oedeem, allen met hun specifieke oorzaken/symptomen en dito behandeling. Het is heel belangrijk dat uw kinesist gespecialiseerd is in de manuele lymfedrainage Vodder om dit onderscheid te kunnen maken en dus ook om U de juiste behandeling te kunnen geven.


 • Veneus oedeem
 • Lymfoedeem: Primair of Secundair, Post traumatisch
 • Lipoedeem
 • Algemeen oedeem
 • Eiwirijk oedeem/Eiwitarm oedeem
 • Of een combinatie van bovenstaande bv flebolymfoedeem, lipolymfoedeem zijn mogelijk

 

U kreeg onlangs de diagnose “lymfoedeem”?


Geen nood ik kan U verder helpen!

 

Dan kreeg U waarschijnlijk ook te horen dat er geen kans op genezing bestaat en de enige behandeling manuele lymfedrainage en compressie is (de zogenoemde symptoom bestrijding). Dit wil niet zeggen dat uw situatie niet kan verbeteren!

Maar … er is meer … U kan zelf veel meer doen om uw situatie te verbeteren dan wat men U verteld heeft …

 

Vanuit mijn eigen persoonlijk verhaal, als patiënte primair lymfoedeem, ben ik ervaringsdeskundige vanop de eerste lijn. Sinds mijn diagnose, ondertussen al 31 jaar geleden, ben ik constant op zoek naar informatie en mogelijke behandelmethodes om mijn oedeem zo goed mogelijk zelf te managen. Ik zeg wel “managen” want genezen kan momenteel nog niet. Maar het lukt mij, rekening houdend met een aantal zaken, om alles zo goed mogelijk onder controle te houden.

 

Mijn kennis stopt niet bij de pure theorie!


Veel technieken, behandeladviezen, bewegingsvormen, compressie middelen test ik eerst op mezelf uit om ze nadien in mijn praktijk toe te passen. Alles waar ik positieve effecten mee ondervind, daar mogen mijn patiënten mee van profiteren!


Ik volg de laatste nieuwe wetenschappelijke onderzoeken op ivm de behandeling van lymfoedeem. Dit zowel in België maar ook in het buitenland (Nederland, Duitsland, Amerika waar men trouwens al veel verder staat dan hier). Recent heb ik nog een internationaal congres bijgewoond ivm de effecten van voeding op lymfoedeem en lipoedeem. Overtuigd van deze positieve effecten, pas ik deze nu ook toe bij mezelf en in mijn praktijk.

 

Heel mijn zoektocht heeft mij gebracht tot het samenstellen van een coaching programma:


De totaal aanpak van lymfoedeem!

 

Naast de gekende technieken: Manuele Lymfedrainage Vodder en compressie therapie (bandages, kousen, mouwen), krijgt U in mijn praktijk nog bijkomend advies en ondersteuning over:


 • Voeding
 • Beweging/sporten
 • Levensstijl
 • Huidverzorging
 • De juiste keuze van compressiemiddelen
 • Zelfdrainage
 • Zelf leren bandageren


Allen zijn bestaande en wetenschappelijk onderbouwde methodes om uw lymfoedeem/lipoedeem te reduceren/stabiliseren en onderhouden. Het spreekt voor zich dat hoe meer van deze adviezen U inzet om uw lymfoedeem te beheersen, hoe beter de resultaten zullen zijn en blijven.


De keuze is aan U!

 

Mijn doel is om U zo onafhankelijk mogelijk te maken van de therapeut. Ik probeer U, naast de manuele behandeling uiteraard, zoveel mogelijk te informeren. Hoe meer kennis en inzicht U heeft, hoe beter uw keuzes zullen zijn en hoe stabieler uw situatie zal blijven.


U heeft dus zelf meer in de hand dan U denkt!


 

2 MANUELE LYMFEDRAINAGE, DE GEZONDHEIDSBEVORDERENDE VORM

 

Naast de gekende therapeutische effecten bij de behandeling van zichtbare en onzichtbare oedemen, heeft manuele lymfedrainage tal van andere effecten die de gezondheid bevorderen en ondersteunen op een natuurlijke wijze.


U hoeft dus niet steeds met een klacht naar mij te komen.

 

Enkele positieve effecten op een rijtje:


 • Detox van het lichaam, drainage van afvalstoffen: Manuele Lymfedrainage Vodder heeft een reinigende/zuiverende werking:


 • Hoe gezonder, zuiverder, ons lichaam is hoe beter alle fysiologische processen kunnen verlopen en hoe vlotter de communicatie (aanvoer, afvoer, voeding, afvalstoffen, zuurstof) tussen al onze cellen verloopt. Door stresserende leef- en werkomstandigheden, onvolwaardige voeding, te weinig beweging, krijgt het lichaam ook veel meer opstapeling van afvalstoffen. Deze kunnen een bron vormen voor het ontstaan van (chronische) ziektes. Dmv manuele lymfedrainage gaan we deze afvalstoffen afvoeren, hierdoor kunnen we ons interne milieu gezond en zuiver houden.


 • Ondersteunen en versterken van het immuunsysteem.


 • Harmoniseren van het hormonaal stelsel.


 • Darmen ondersteunen in hun werking. Onze darmen spelen een heel belangrijke rol in onze mentale en fysieke gezondheid. Wist U dat 90% van de serotonine (ons feel good hormoon) in de darmen aangemaakt wordt en dat een tekort leidt tot depressieve klachten?


 • Alle stress gerelateerde klachten: (werking op de parasympaticus via de nervus Vagus), burnout, onrust, slaapproblemen, piekeren,…manuele lymfedrainage brengt het lichaam en onze geest tot rust en ontspanning. Van hieruit kunnen herstel processen plaats vinden. Sommige patiënten vallen zelfs in slaap tijdens de behandeling!